Així com Konstantin Kavafis, al seu meravellós Viatge a Ítaca, va reprendre la figura d'Odisseu - l'immortal heroi homèric del qual tants de nosaltres hem escoltat les històries i proeses, transmeses de generació en generació - per donar compte d'un viatge iniciàtic que no necessàriament es desplaça per una terra física, sinó que és una veritable transformació subjectiva, a tu, estimat lector o estimada lectora, et fem entrega del testimoni dels viatges únics i singulars de l'alumnat de 1r de batxillerat A de l'IES Cap de Llevant, del qual tenc la gran fortuna de ser el seu professor de Filosofia en aquest curs 2022-2023.
La filosofia, com tot viatge veritablement transformador, suposa obrir una porta per a la qual cadascú en té la clau, si bé ha de descobrir que sempre l'ha tinguda, tot i que no l'havia sabuda emprar prèviament. Aquesta clau no és altra que l'interrogant que il·lumina tots i cadascun dels enigmes que ens persegueixen a nosaltres, éssers humans per als quals l'existència no és possible sense anar a la recerca del sentit, a la recerca d'aquella pregunta que, com el camí que ens durà cap a una llar de la qual ignoram l'aspecte i la forma, ens transformi de manera radical. Aquesta, de fet, és la màgia de la filosofia quan se la convoca com a encarnació del saber en l'adolescència.
Poder fer experiència d'aquest acompanyament - tenint present que el verb educare significa "dur de la mà" - és el major dels tresors per a un docent com el que escriu aquestes paraules.
Esperam, doncs, que en gaudeixis i que puguis ser testimoni dels seus canvis. Benvingut o benvinguda al nostre particular viatge a Ítaca.
Andrés Armengol
Professor de Filosofia a l'IES Cap de Llevant (Maó, Menorca)
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada