Passa al contingut principal

És real la vida? Esteim controlats per algú? - Natalia Yarema


Aquesta pregunta me la faig pràcticament des que vaig néixer a base d’un simple passatemps de la meva germana. Segurament us soni el famós joc de “Els  Sims” que, per definició de la Viquipèdia, “és un videojoc de simulació social i de vida, on cada ésser viu té una personalitat pròpia i es controla individualment de forma directa”. Amb quatre o cinc anys d’edat, en tenia prou per entendre que allà, darrere de la pantalla, la meva germana hi tenia una altra vida. Una vida diferent a la nostra, amb altres persones, però que vivien de la mateixa manera. És a dir, es casaven, tenien fills i morien, entre altres coses, com és evident. Però a part de les coses “naturals”, la gent també jugava a l’ordinador i també jugava al joc dels Sims. I a partir d’aquí, em formulava una pregunta;  quina certesa tenim sobre el fet  que nosaltres no som un joc dels Sims? Si nosaltres podem jugar a la vida d’algú, algú pot jugar a la nostra?


Aquestes preguntes es van basar en la meva gran imaginació i la recerca d’un sentit a la mort. No em deixava en pau la pregunta de “Com una vida tan bonica pot acabar d’una manera tan brusca i imprevista?” Deixant de banda els meus impulsos filosòfics, fa uns anys vaig descobrir la hipòtesi de la simulació, en la qual està basada la pel·lícula Matrix. En resum, tracta que nosaltres i el que anomenam realitat no som res més que una simulació programada per un ordinador. Aquest fet explicaria una sèrie de fenòmens, com ho serien les grans coincidències, el destí o el déjà vu, entre d’altres. Però, per afirmar o rebutjar aquesta hipòtesi, hem d’aclarir uns quants aspectes.


Per començar, hauríem d’entendre realment quins marges hi ha entre la realitat i la imaginació. El meu primer pensament respecte què és la realitat és que és tot allò que percebem, però recordant el “Mite de la Caverna” de Plató, aquesta hipòtesi es pot rebutjar immediatament. És cert que sembla que tothom sap què és la realitat. “No hi pot haver res més enllà, perquè no ho veim”. Però, i si realment vivim fermats a aquest planeta amb les forces de gravetat, que va definir Isaac Newton, i no sabem que hi ha una realitat més enllà de l'Univers? De fet, vam viure així fins a un determinat moment de la història de la humanitat. Tornant al cas, les paraules “imaginació” i “realitat” són antònimes. És a dir, representen significats totalment contraris. Per tant, la realitat es podria definir com a allò que no imaginam i la imaginació allò que no és real. Però quin és el límit entre allò que és real i allò que no ho és? És possible que estiguem imaginant una realitat i no en siguem conscients? Sense cap mena de dubte, és totalment possible. Un exemple seria la gent que confon els somnis amb la realitat. No són conscients de si el que estan experimentant és un somni - és a dir, una imaginació - o estan vivint en la nostra realitat, que, per cert, també podria ser imaginària, encara que no en fóssim conscients. Així doncs, és possible saber si una cosa és imaginària o no? Penso que tota la imaginació, de la qual ni nosaltres ni la gent al voltant en siguem conscients, es pot considerar com a realitat. Així i tot, potser no sigui certa a grans nivells, ja que sempre s’ha de tenir en compte que, tal vegada, percebem la realitat, però no de la manera que és, la qual cosa, possiblement, no arribem a saber mai.


D’altra banda, m’agradaria parlar sobre el destí, ja que repercuteix directament a la resposta. Si hi ha destí, vol dir que algú ja ha decidit per nosaltres el que ens passarà i, per tant, algú que ens controla o ha controlat. Al contrari, si no hi ha destí, tot el que experimentam és una combinació de casualitats matemàtiques, a la qual solem atribuir un element màgic. Les coincidències són tan poc freqüents com ens pensam o tot el que ens passa és una sèrie de coincidències? Així i tot, si sempre esteim envoltats de coincidències, tal vegada realment no ho són. En cas que això fos cert, voldria dir que totes les coincidències ja no serien coincidències, sinó un patró. Si he de baixar de ca meva a comprar pa al supermercat, encara que no ho noti, em trobaré un munt de coincidències. Quina coincidència que l’ascensor no s’hagi espatllat en el moment que jo necessitava baixar, quina coincidència que el supermercat estigui obert, quina coincidència que hi hagi pa, etc. És això el que anomenam destí? Potser el destí no és el que ens controla, sinó el patró que seguim per arribar a un determinat final, encara que aquest camí no depengui de nosaltres. L’explicació a tots aquests fets seria un simple factor d’aleatorietat matemàtica convertit en un sentit per viure. L’esperança de què ens passi qualque cosa bona, de què trobi una bona feina, de què trobi l’amor de la meva vida… Tot açò està basat en qüestions matemàtiques que depenen d’una sola cosa: l’atzar, a les quals donem un sentit romàntic perquè la vida no sigui tan insípida. Així doncs, existeix el destí? Depèn del que entenguem per aquesta paraula. La romantització de factors matemàtics, sens dubte, existeix. Ara bé, l’existència d’un fet superpoderós i omnipotent que ens controla i decideix per nosaltres… ho dubt molt.


En darrer lloc, penso que no esteim controlats per ningú, sinó que més aviat ens trobam vinculats i esteim sotmesos a l’aleatorietat. La nostra vida duu essent una coincidència única durant milions d’anys, on l’atzar ha estat present en cada minut de la seva existència i hi estarà fins al final. No obstant això, precisament aquestes coincidències matemàtiques són les que ens fan creure que hi ha algú o algun fet que ens controla, cosa que és molt difícil de demostrar. Tracto amb molt escepticisme aquestes idees, tant religioses, com aquelles que van més enllà, com la Matrix, ja que no es pot afirmar res fins que no es demostri el contrari. No podem estar als núvols tota l’estona, hem de tenir un pensament crític i no conformar-nos amb la realitat que ens volen imposar. Com a molt, podria acceptar la idea  que vivim enmig de no-res i que l’Univers és un buit infinit, sense cap mena de límit, ja que, de moment, no hi ha cap altra idea racional que pugui servir com a resposta a aquesta pregunta.


Per concloure la meva argumentació basada en les reflexions anteriors podria dir: és real la vida? Penso que sí. Fos el que fos, un joc d’ordinador, una simulació, un buit enmig del no-res, seria una realitat. Aquesta, doncs, la percebem, però potser no de la manera que pensam que és. No obstant això, continua essent una realitat i qui ha dit que només hi ha una única realitat? En el món dels daltònics, també tot és real, però no ho perceben de la manera que ho feim nosaltres. Qui té la raó? Segurament no ho arribem a saber mai, però un daltònic no s’imagina les coses en blanc i negre, és la seva realitat i no una qüestió d’il·lusions. Així doncs,  penso que la vida és real, la qüestió és com ho puguis percebre i si hi ha una manera correcta d’interpretar aquest estat biològic i químic.


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Per què fem art? - Situació d'aprenentatge 4 (febrer - març 2023)

 Durant el mes de febrer i abans de marxar de vacances, l'alumnat de 1r de batxillerat A, partint d'agrupament escollits per elles i ells mateixos, s'han llançat a la creació artística amb l'objectiu de pensar l'art en termes estètics. Aquí en teniu el resultat, els elements físics del qual estaran exposats a la biblioteca del nostre centre durant 2 setmanes en tornar de les vacances:

25-N: Dia per l'Erradicació de les Violències Masclistes - EL MANIFEST DE L'ALUMNAT

  Fa molts d'anys que la nostra societat, específicament el col·lectiu de les dones, ha lluitat per millorar aquesta societat injusta i masclista. El dia d'avui ja hem fet una petita passa cap endavant amb aquest aspecte, però, malauradament, hem de millorar molt més per arribar a una societat ideal, imaginada per tantes persones. Les violències masclistes són tots aquells actes vers les dones i nenes que puguin tenir com a resultat un dany o patiment físic, sexual o psicològic. Les podem trobar per qualsevol banda del món, ja que encara no estan suficientment visibles i moltes persones encara pensen que són coses "normals". Poden passar al carrer, a l'escola, a la feina, etc., i no necessàriament han de ser agressions físiques, poden ser insults o simplement mirades. Aquests actes són un atac directe cap als valors humans, promouen l'agressió i el no respecte cap als individus. Les persones adolescents, encara que a vegades les persones adultes no ens escolte...

Quin sentit té viure? - Alba Sabater Castaño

  Alba Sabater Castaño  1r Batx A  Quin sentit té viure? En aquest text desenvoluparé aquesta pregunta per poder donar-li una resposta amb l’ajuda d’uns arguments. Explicaré el concepte principal del sentit de viure fins arribar a una petita conclusió del perquè és important tenir-ho. En primer lloc, el sentit de viure, o també la raó per viure, és aquell motiu pel qual una persona vol aprofitar al màxim la seva vida i vol aixecar-se cada matí per aconseguir una meta, il·lusió u objectiu. Les persones tendeixen a posar-se aquestes idees mentals per donar sentit als seus dies i saber perquè volen seguir amb la seva vida. D’aquesta manera les ajuda a ser més alegres, actives i sense moltes preocupacions als seus dies. Pel contrari, si no fossin capaces de tenir aquesta idea, aixecar-se pel matí seria una experiència buida, no tindrien cap raó per seguir vivint, tot seria molt repetitiu per a elles i, en no saber què fer, perdríem l'interès per seguir vivint.  El fet de...