Passa al contingut principal

Què és la felicitat? Som feliç? - Adrià Llabrés Pons

                                         QUÈ ÉS LA FELICITAT? SOM FELIÇ?


Intentaré contestar la pregunta amb quatre arguments i una conclusió final. Explicaré el que penso sobre què és la felicitat, si aquesta és necessària per a la vida i si és diferent per a cada persona.


Moltes vegades, els humans ens demanem preguntes que majoritàriament no tenen una resposta única o no en tenen. La filosofia ens ajuda a intentar trobar-ne o entendre almenys el significat d’aquestes qüestions, encara sabent que això no té una utilitat necessària per viure. 


El tema de la felicitat fa temps que roda pel meu cap: som feliç? I crec que no sòc l'únic que es fa aquesta pregunta.


Primer de tot, hauríem de saber què significa el terme “felicitat”, i penso que sempre és molt útil dirigir-se a l’etimologia de les paraules, ja que  el seu significat original, que quasi sempre prové del grec o llatí, resulta molt clarificador. Així que felicitat ve d'una paraula del llatí (felix) que significa “afortunat”, “sentiment de plenitud, satisfacció i alegria”.


Sabent això, podria dir que la felicitat és un sentiment o emoció que ens provoca un estat de goig i de satisfacció al nostre cos, que fa que ens sentim bé i que ho veiem tot d’una altra manera, d'una manera positiva. És per això que acostuma a ser uns dels objectius primordials de l’ésser humà, perquè, en certa manera,  dona sentit a la nostra vida i ens ajuda a poder disfrutar d’ella.


Tots els anys que duc vivint, he pogut observar que no és tan fàcil trobar allò que t’ajuda a disfrutar de la teva vida. Hi ha moments que una petita cosa et pot fer feliç,  i, en d’altres, allò ja no et crea la mateixa sensació i necessites més o una altra cosa. Un exemple clar seria: quan tu ets petit, una simple jugueta de plàstic et satisfà, generant-te un estat de benestar, ja que et diverteix. Però quan passes a l’adolescència, aquella jugueta ja no t’alegra el dia com feia abans, i necessites tenir altres coses per obtenir satisfacció: un mòbil, un ordinador, una PS4, amics,etc. Moltes vegades condicionats per la publicitat, la societat i l’entorn en general.


Així doncs, en certa manera, les influències i els prejudicis del nostre entorn també intervenen en la nostra felicitat. De fet, estem en una societat que es fixa més en els altres que en nosaltres “noltros” és la forma dialectal, però no l’estàndard mateixos.  Sempre estem condicionats per les coses que poden pensar els altres de nosaltres, o sempre ens fixem en les coses que els altres tenen i que jo, no. Així que considero que si ens aturessim a reflexionar i pensar més en nosaltres mateixos, seríem més feliços perquè estaríem més satisfets, ja que possiblement la felicitat està en el nostre interior i no en el món exterior. Un altre exemple clar és el següent: la felicitat dels fillets petits de l'Àfrica és diferent dels fillets petits dels EUA perquè els de l'Àfrica, amb poques juguetes o accions, ja es conformen i són feliços, però els d’ EUA necessiten tenir-ho tot i el millor per conformar-se i ser feliços. 


A més a més, penso que la felicitat és un estímul que s'absté del mal i del patiment. Perquè quan una cosa ens repercuteix negativament, fa que no estiguem còmodes, fent que allò no t’agradi i no vulguis tornar a repetir-la. Així que, a partir d’aquí, podem deduir que el fet de sentir-nos lliures amb el poder de poder fer tot el que vulguem i el que ens agrada, tal vegada, ens crea felicitat, ja que el fet  que alguna cosa sigui obligada ens crea un desig de rebuig cap a allò. Per exemple, disfrutes més fent els deures de la teva assignatura preferida que fent els deures d’una assignatura que no t’agrada gens. 


Però, per altra banda, també he de dir que moltes vegades les persones fem certes coses que ens fan feliços durant un període de temps, sabent  que en el futur ens repercutirà de forma negativa. Així que, la felicitat, en certa manera, no s’absté del tot del patiment.  Un exemple clar seria quan les persones s'emborratxen o prenen drogues, saben que això els repercutirà negativament  l’endemà o d'aquí uns anys, però el fet d’estar feliços aquell petit període ja els dona un motiu per fer-ho igualment.


Finalment, per respondre a la pregunta de si jo som feliç, hauria d’analitzar totes les situacions quotidianes que em passen des  que m'aixeco pel matí fins que me'n vaig a dormir.  He pogut observar que no hi ha cap dia a on totes les coses que em passen em facin feliç 100%, ja sigui perquè a vegades no em conformo amb res i en vulgui més i més, o perquè hagi de fer coses que no m’agraden, com aixecar-se prest per anar a l’institut. 


Per això, després d’haver reflexionat sobre el que és la felicitat i tot allò que a mi em fa feliç, he arribat a la conclusió que l’estat permanent de felicitat és impossible perquè la felicitat és un estat efímer i la vida està plena d’alts i baixos. Així que, sabent això, l’objectiu primordial de l’ésser humà hauria de ser disfrutar al màxim dels moments que et donen felicitat i no pensar tant en les coses que has de tenir o fer per arribar a ser-ho.


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Per què fem art? - Situació d'aprenentatge 4 (febrer - març 2023)

 Durant el mes de febrer i abans de marxar de vacances, l'alumnat de 1r de batxillerat A, partint d'agrupament escollits per elles i ells mateixos, s'han llançat a la creació artística amb l'objectiu de pensar l'art en termes estètics. Aquí en teniu el resultat, els elements físics del qual estaran exposats a la biblioteca del nostre centre durant 2 setmanes en tornar de les vacances:

25-N: Dia per l'Erradicació de les Violències Masclistes - EL MANIFEST DE L'ALUMNAT

  Fa molts d'anys que la nostra societat, específicament el col·lectiu de les dones, ha lluitat per millorar aquesta societat injusta i masclista. El dia d'avui ja hem fet una petita passa cap endavant amb aquest aspecte, però, malauradament, hem de millorar molt més per arribar a una societat ideal, imaginada per tantes persones. Les violències masclistes són tots aquells actes vers les dones i nenes que puguin tenir com a resultat un dany o patiment físic, sexual o psicològic. Les podem trobar per qualsevol banda del món, ja que encara no estan suficientment visibles i moltes persones encara pensen que són coses "normals". Poden passar al carrer, a l'escola, a la feina, etc., i no necessàriament han de ser agressions físiques, poden ser insults o simplement mirades. Aquests actes són un atac directe cap als valors humans, promouen l'agressió i el no respecte cap als individus. Les persones adolescents, encara que a vegades les persones adultes no ens escolte...

Quin sentit té viure? - Alba Sabater Castaño

  Alba Sabater Castaño  1r Batx A  Quin sentit té viure? En aquest text desenvoluparé aquesta pregunta per poder donar-li una resposta amb l’ajuda d’uns arguments. Explicaré el concepte principal del sentit de viure fins arribar a una petita conclusió del perquè és important tenir-ho. En primer lloc, el sentit de viure, o també la raó per viure, és aquell motiu pel qual una persona vol aprofitar al màxim la seva vida i vol aixecar-se cada matí per aconseguir una meta, il·lusió u objectiu. Les persones tendeixen a posar-se aquestes idees mentals per donar sentit als seus dies i saber perquè volen seguir amb la seva vida. D’aquesta manera les ajuda a ser més alegres, actives i sense moltes preocupacions als seus dies. Pel contrari, si no fossin capaces de tenir aquesta idea, aixecar-se pel matí seria una experiència buida, no tindrien cap raó per seguir vivint, tot seria molt repetitiu per a elles i, en no saber què fer, perdríem l'interès per seguir vivint.  El fet de...